Ketelbinkie, al ruim 20 jaar alive and kicking

22 oktober 1993 was de dag dat Bram Anker, Rene van der Aa en Ton de Vent hun handtekeningen zetten onder de oprichtingsacte van gay-sportvereniging Ketelbinkie. Nu, ruim 20 jaar later, is de vereniging nog altijd alive and kicking.

Omni-vereniging
Ton, Rene en Bram begonnen hun sportieve activiteiten al een jaar eerder. In mei 1992 hadden zij al een volleybalteam bij elkaar gesprokkeld, via de toen populaire contactadvertenties in de Volkskrant. Al redelijk snel voegden een aantal badmintonners zich bij het gezelschap, en een heuse ‘omni’ was geboren. In de jaren die volgden breidde de club zich uit met zwemmen, squash, tennis, hardlopen, fitness, yoga, aerobics en de activiteit Ma’s Mannen, het mannen zangkoor van Ketelbinkie. Op het hoogtepunt telde de vereniging ruim 400 leden.

Verdubbeling aantal vrouwelijke leden
Helaas bleek er voor yoga, aerobics en Ma’s Mannen door de jaren heen niet voldoende animo om het levensvatbaar te houden. Wél kreeg de vereniging in 2009 in één klap een verdubbeling aan vrouwelijke leden, met de oprichting van Ketelbinkie’s vrouwenvoetbal.

Dansen
In 2014 werd - na Ma's Mannen - de tweede verenigingsbrede activiteit aan het sportpotentieel toegevoegd: Ketelbinkie dansen. Al snel bleek dat er voldoende animo binnen het bestaande ledenbestand te zijn om deze nieuwe telg in de Ketelbinkiefamilie rendabel te houden. Gestart werd met een basiscursus stijldansen, die al snel opgevolgd werd door een cursus voor gevordenden.

EuroGames 2011
In 2008 stelde Ketelbinkie zich kandidaat voor de organisatie van de EuroGames 2011 (samen met de GayGames en de World OutGames het grootste gay sport- en cultuurevenement ter wereld). Het door Ketelbinkie-leden opgestelde dubbelbid (unieke samenwerking met de organisatie Budapest, die het evenement in 2012 organiseerde) werd unaniem verkozen door de Europese bond. Resultaat is dat ongeveer 5000 Europese LGTB-sporters (en een veelvoud aan supporters) Rotterdam in juli 2011 de stad bezochten. De EuroGames is daarmee tot op heden nog altijd het grootste gay-evenement ooit gehouden in de stad.
Volg ons online